Sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler dijital çağ ile birlikte daha fazla önem kazandı. Günümüzde bireysel, kurumsal şirketler sunmuş oldukları ürün ve hizmetlerle ilgili reklamlarını sosyal medya üzerinden yürütmektedirler. Sosyal medya yönetimi kurum ve kuruluşların kısa sürede çok sayıda insana, daha etkili bir şekilde ulaşmasını sağladığı için tercih edilmektedir. Sosyal medya yönetimi başarılı bir şekilde yapıldığı zaman, elde edilen sonuçlar da başarılı olacaktır. Günümüzde bir şirketin sosyal medyadan kaçınarak var olması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle mutlaka sosyal medya yönetimi öğrenilmelidir.
Kurumsal sosyal medya hesabı yönetiminde başlanması gereken yer, sosyal medya denetimidir. Nasıl sosyal medyayı yönetim biçiminizi optimize edeceğinizi bilmiyorsanız endişe etmenize gerek yok. Sosyal medya yönetimini yapmaya başlamak için şu adımları takip edin:
Sosyal medya denetimi yapmak size kullandığınız stratejinin ayrıntılı bir resmini vermeye yarar. Bunun yanı sıra kaynaklarınızı nerede harcadığınızı öğrenebilirsiniz. Hangi sosyal kanalların en çok işe yaradığı ve sosyal medyanın web sonuçları üzerinde etkisi, denetim sayesinde belirlenmiş olur. Denetim yaparken, farklı bölgelerde ver farklı markalara ait olanları da hesaba katarak, tüm sosyal medya profillerini listelemeniz gerekir. Geniş kapsamlı çalışmanız gerekir. Tek bir bayi için yönetim yapılması yeterli olmayacaktır.
Sosyal medya yönetiminde dinleme kuralı geri bildirim alma zamanınızdır. Sizin hakkınızda yapılan konuşmalar, gönderilerdeki yorumlar dinleme kuralı çerçevesinde değerlendirilmelidir. Takipçileriniz ya da ürünü, hizmeti kullanmış kişilerden gelen geri bildirimleri önemseyin. Şikayet edenler olabilir. Bu kişilerin saptanması gereklidir. Sorunların çözülmesi için çalışmalar yapılması hem sosyal medya yönetimi açısından hem de müşteri açısından faydalı olacaktır.
Sosyal medya yönetiminde iletişim kuralı üzerinde mutlaka durulması gerekir. İletişim kurmaya çalışan kişilere cevap verin. Sosyal medya üzerinde aktif olduğunuzu gösteren işaretlerden en önemlisi iletişim kurmaktır. İletişim kurarken marka kimliğine uygun bir dil kullandığınızdan emin olun. Örneğin eğer komedi bazlı bir iş yapıyorsanız, komik cevaplar vererek iletişim kurmanız reklam yapmanız anlamına gelir. Daha çok konuşulursunuz. Ancak resmi, ciddi bir iş yapıyorsanız elbette komik verilen bir cevap kötü anılmanıza neden olabilir.
Sosyal medya üzerinden insanlar yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyebilirler. Sizlere soru sorabilirler. Onları cevapsız bırakmayın. Mümkünse kısa süre içinde sorulan sorulara yanıt verin. Müşterilerinizin her zaman diğer alternatifleri olacaktır. Sosyal medya zaten günümüzde kolay kullanılan, her an erişilebilen bir mecradır. Bu nedenle bu gücü kullanmanız tavsiye edilir.